Ritim ile çocuklarınızın fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini nasıl destekleyebileceğinizi biliyor musunuz ?
Bebeklerin duyduğu ilk ritim annelerinin kalp atışlarıdır. Doğduktan sonra ise çevresinden gelen farklı ritimleri duymaya devam eder ki bunlar genellikle günlük seslerdir. Batı kültüründe yetişen bebekler doğumdan sonra genellikle mekanik sesler ve radyo sesi duyarlar. Çok az aile birlikte oturup müzik yapıp dans eder, eğer evde müzik dinleniyorsa bu genellikle müzik seti veya radyodandır.
Gelişen ve değişen hayat şartları nedeniyle bazı değişiklikler yapmalı ve çocuklarımıza ritim aktiviteleri sunmalıyız. Müziğin temelinde eğlence vardır. Eğer çocuklarımız müzikle eğleniyorlarsa, öğrenmeleri daha kolay olacaktır ki müziğin öğrettiği birçok şey vardır…
Çocuklarda ritim aktiviteleri neler olabilir? Yürüme, koşma, ip atlama, zıplama, vurma vb. birçok fiziksel aktivite ritmiktir. Bu hareketler; bir çocuğun sosyal iletişim becerisini geliştirmesini sağlar, diğer çocuklarla arkadaş olması ve daha sofistike oyunlar oynaması için yardımcı olur. Ve sonuçta hayattan zevk almasını sağlar.
Bütün bunlar ritim duygusu sayesinde olur. Birçok çocuğun sporda başarısız olması için farklı problemler olabilir. Ama yapılan araştırmalar, sporda başarısız olan çocukların ritim problemi olduğunu da göstermektedir. Çocukların okulda spor takımlarına ayrılırken ilk veya en son seçilmesi önemsiz bir şey gibi görünse de, bu durum onların kendilerine olan güveni belirler.
Ritmin bir diğer faydası da çocukların ritmik sıralamayı kolaylıkla takip edebilmeleri sayesinde; doğal süreçte kendi kendilerine öğrenebilmeleridir.
“Çocuğunuzla birlikte dinlemek için, güçlü temposu olan, sizi ritmiyle etkileyen ve eşlik ettiren müzikleri seçin…”
Bebeklerle dans…
Çocuklarınızı rahatlatmak için, onu kollarınızda sallarken, müziğin temposuna göre bebeğinizin herhangi bir bölgesinde hafif dokunuşlarla ritim tutun. Ayrıca, ritim çalışmaları için marakas, ritim çubuğu veya zil kullanabilirsiniz.
Çocuğunuza uydurma da olsa farklı ritimleri kullanarak şarkı söyleyin. Bir çocuğa göre en güzel ses annesinin sesidir. Ona şarkı söylemeniz, çocuğunuzun dil gelişimi için de çok önemlidir.
Seçtiğiniz müziğe dikkat edin, çocuklar Heavy Metal gibi karışık müziklerin ritmini yakalayamazlar. Güçlü temposu olan ve eşlik edebileceğiniz müzikleri seçin.
3 yaşın altındaki çocuklar için…
Bebekler için yaptığınız bütün aktiviteleri yapmaya devam edin, müzik enstrümanlarını kullanmaları için fırsat tanıyın. Bırakın ritim çubuğunu alsınlar ve sizinle birlikte tempo tutsunlar.
3 yaşın üstündeki çocuklar için…
Bu yaş grubundaki çocukların farklı müzik aletleriyle tempo tutmaya çalışmalarını gözlemlenmelidir: Zamanlamaları doğru mu, orta çizgiyi geçebiliyorlar mı, yukarı-aşağı kavramlarını algılıyorlar mı gibi… Aynı anda iki şeyi yapabilmeleri sayesinde tempo tutma otomatikleşir ve ritim oluşur.
Müziğin temelinde eğlence vardır. Eğer çocuklarımız müzikle eğleniyorsa öğrenmeleri daha kolay olacaktır…